’’ Niissä hetkissä tuntui, että kaikki on mustaa. Pitää vaan yrittää muistaa, että elämässä asiat voivat aina kääntyä paremmin. Puhumisesta olisi ollut minullekin paljon apua jo aiemmin.’’ kertoo laulaja Nuppu Oinas, 26, heinäkuussa (2023) Ilta-Sanomissa julkaistussa haastattelussa koulukiusaamiskokemuksestaan. Oinas kertoo, että raastava koulukiusaaminen sai hänet vaihtamaan koulua kaksi kertaa ja että kiusaaminen on jättänyt jälkensä. Hän koki pitkään, ettei kukaan halua tutustua häneen ja saattaa edelleen näin aikuisena pelätä uusissa tilanteissa jäävänsä ulkopuoliseksi.

Nyt koulun alkamisen kynnyksellä on tärkeää pitää ääntä koulukiusaamisesta. Erityisesti siksi, koska koulukiusaaminen on alkanut pitkän vakaan vaiheen jälkeen jälleen lisääntyä Suomessa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn mukaan koulukiusaaminen on ollut laskussa tasaisesti jo pitkään. Aina viimeiseen, vuoden 2021, tutkimukseen saakka. Nyt kiusaamiskäyrä on kuitenkin jälleen lähtenyt kasvuun. Syitä tähän voi olla monia, mutta yksi merkittävimmistä syistä arvellaan olevan korona. Kyselyn mukaan monet oppilaat voivat koronakeväänä huonosti. On ollut aiempaan verrattuna enemmän mielialaan liittyviä ongelmia, yksinäisyyden tunnetta ja oppimisvaikeuksia. Joskus oma pahaolo purkautuu muiden kiusaamisena.

Korona-aikana myös toinen ilmiö on nostanut selkeästi päätään: Nettikiusaaminen. Lähes joka toinen nuori kertoo tulleensa loukatuksi verkossa. Nettikiusaamisen muotoja ovat muun muassa haukkuminen, juoruilu, henkilökohtaisten tietojen tai intiimien kuvien levittäminen ja tilien väärinkäyttö. (MySafety, 2021.) Nettikiusaamisen uhrit joutuivat lähes aina kiusatuksi myös kasvotusten. Enää kiusaaminen ei siis tapahdu vain koulussa, vaan seuraa verkossa mukana jatkuvasti.

Kiusaamisen seuraukset voivat olla kauaskantoiset. Kiusaamisella on tutkimuksien mukaan merkittäviä vaikutuksia ihmisen mielenterveydelle. Kiusaaminen aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta. Kiusaaminen vaikuttaa identiteettiin ja heikentää itsetuntoa. Kiusaaminen vaikeuttaa ihmissuhteiden luomista. Kiusaaminen heikentää elämänlaatua. Kiusaaminen traumatisoi. (Aromaa & Riepponen 2014.)

 

Älä vaikene

Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen (Suomen perustuslaki 731/1999 7 §). Kiusatuksi tuleminen rikkoo tätä perusoikeutta. Se aiheuttaa monia kielteisiä ja usein kauaskantoisia seurauksia lasten ja nuorten kehitykselle. Puututhan siis kiusaamiseen. Se on jokaisen meidän velvollisuutemme. Alla olevilta Opetushallituksen verkkosivuilta löytyy toimintaohjeita kiusaamistilanteisiin puuttumiseen lapsille ja aikuisille.

https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kiusaamisen-vastainen-tyo

Nettikiusaamiseen puuttuminen koetaan haastavaksi ja sen vuoksi siitä usein myös vaietaan. Puuttuminen on kuitenkin mahdollista ja väyliä kiusaamisen ehkäisyyn netissä kehitetään jatkuvasti. Älä siis vaikene. Myös nettikiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Esimerkiksi uhkailu, halventaminen ja loukkaaminen voivat olla rikoksia, joista koituu kiusaajalle seuraamuksia. Alla linkki mySafety:n kokoamaan listaan, miten toimia nettikiusaamistilanteissa:

https://www.mysafety.fi/tietoa-nettirikollisuudesta/nettikiusaaminen/vinkkeja-ja-ohjeita

Finfami on lähtenyt mukaan nuorten suosimalle Discord– keskustelualustalle. Discordin Sekaisin- chatissa nuorten on mahdollista keskustella mielenterveyteen liittyvistä asioista anonyymisti ja maksutta. Finfamin ylläpitämässä Vertaistuki verkossa- chatissa keskustelu on suunnattu nuorille, joiden jaksamista kuormittaa läheisten haasteet mielenterveyden tai päihteiden käytön kanssa.

Lisätietoa: vsfinfami.fi/vertaistuki-verkossa.

 

 

”Strong people don’t put others down. They lift them up.”

– Michael Watson

 

 

Omaistyöntekijä Minna Siikanen
Savon mielenterveysomaiset – FinFami ry

 

Lähteet:

Aromaa, Niko & Riepponen, Mika 2014. Lapsuudessa koetun kiusaamisen vaikutukset mielenterveyteen aikuisen mielenterveyskuntoutujan näkökulmasta. Tampereen ammattikorkeakoulu. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/74174/Aromaa_Riepponen.pdf?sequence=1

mySafety 2021. Tutkimus: Nettikiusaaminen Suomessa.
https://www.lukusali.fi/index.html?p=mySafety&i=7f0f6dd8-ea1c-11eb-b399-00155d64030a

Seppälä, Elina 2023. ”Ystävä” antoi lahjaksi ihanan suklaa­levyn, joka paljastui aivan muuksi – Nuppu Oinaan koulun­käynti oli pitkään yhtä kärsimystä. Ilta-Sanomat.
https://www.is.fi/viihde/art-2000009652173.html

Suomen perustuslaki 731/1999 7 §. Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen. Finlex.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

THL 2021. Kouluterveyskysely. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/kouluterveyskysely/kouluterveyskyselyn-tulokset

Pin It on Pinterest